Letní soustředění Studenec

02.08.2015 11:17

Sezonu, ve které se ve starších žákách objeví kluci ročníků 01 a 02 (v našem případě doplněni o tři mladší), jsme začali soustředěním ve Studenci. Výprava čítala 19 hráčů, z čehož se čtrnácti počítáme do kádru starších žáků a pět kluků nás doplnilo ze žáků mladších. Během 6 dnů jsme absolvovali 10 tréninků a mnoho dalších činností. Ale popořadě:

Hlavním cílem soustředění bylo nastínit klukům přecházejícím do nové kategorie z mladších žáků, co je v nadcházejícím roce čeká. Tedy hra na velké hřiště, ke které je v mnohem větší míře než dosud třeba dostatečná kondice a částečně už i taktická vyspělost. Jak tedy probíhal takový typický den na našem soustředění? Začínali jsme obvykle v 7:00 nebo v 7:30 dobrovolnou rozcvičkou, po které v 8:00 následovala snídaně, při které si kluci mohli vybrat snad úplně ze všeho, co je napadlo - pečivo, šunky, sýry, párky, vajíčka, cereálie, jogurt, zelenina, ovoce, džus, čaj, mléko. Ne nadarmo se snídaně stala patrně nejoblíbenějším jídlem většiny týmu. Poté v 9:30 následoval přesun na dopolední trénink - zhruba 2,5 kilometru na hřiště jsme zdolávali v časovém limitu, který se pohyboval obvykle okolo 16 minut. Ten byl však pro některé členy kádru nepřekonatelný, a tak si na hřišti museli chtě nechtě ještě zaposilovat. Rekord trati vytvořil tréňa časem 8:30, z kluků pak Kása, který zaběhl 9:25. Dopolední trénink pak byl věnován především nabírání fyzické kondice a rozvoji individuálních dovedností (rychlost, koordinace pohybu, práce s míčem). Některé pokusy kluků na koordinačním žebříku nebo nad překážkami a následné opravy rozbořené trati nám ukázaly, že je ještě hodně na čem pracovat... Po návratu nás čekal ve 12:30 oběd, se kterým vždy minimálně část týmu sváděla neúspěšný boj - někomu nechutnal kuskus, jinému rýže, další chtěl buchtičky bez šodó, jiný šodó bez buchtiček... a tak si neděláme iluze o ději na pokojích o poledním klidu - i bez kontrol je nám jasné, že zatímco trenéři pokojně odpočívali, na pokojích se rozjel byznys se sušenkami a colou. V 15:00 jsme se opět sešli před chatou a vydali se vstříc druhé tréninkové fázi dne. Ta byla obvykle zaměřena na týmovou část hry, tedy kompaktnost obrany, napadání či náběhy. I na tomto poli je před námi ještě minimálně přespolní běh práce, ale doufáme, že alespoň základy se nám do kluků podařilo nahustit. A tak, když jsme překonali stížnosti typu "to nemá cenu, je to moc těžký, nejde to" a odklikovali 10 za slabost, vydali jsme se zpět na ubykaci, kde nás v 18:00 čekala večeře. Po ní následoval večerní program - objevil se turnaj v nohejbalu a frisbee, orientační běh, výběh na nedaleký vrchol Stráž (630 m.n.m.), noční bojovka i sledování českých týmů v předkole Ligy mistrů. A to bylo vše, zbývalo už jen zalehnout a spát. První den to sice byl trochu boj a na pokojích bylo po večerce živěji, než bychom si představovali, ale od druhého dne už zapracovala únava a vládl díkybohu klid.

Celkově bych chtěl vyjádřit potěšení nad tím, že se kluci chovali zodpovědně a odmakali to, co měli. Někteří by se samozřejmě mohli kousnout ještě o trochu víc - ať už co se týče výběhu, posilování, nebo zaujetí pro hru. Ale to už je na uvážení každého jednotlivce, zda může posunout své hranice dál. Některé kluky trápily drobné zdravotní problémy - zejména Asty tak dostal příležitost zlepšit svou levačku poté, co si hned první den natáhl tříslo. Postupem času se přidaly problémy s puchýři, ale ty naše zásobená lékárna ve spolupráci s izolepou rychle zažehnala. Naraženiny a namoženiny se zase pokoušel trenér rozehnat včasnou masáží, kterou s chutí využil Strny, Pláča a Škoďák. Vrcholem našich regeneračních možností pak byla návštěva sauny a vířivky. Co se týče chování - jsem rád, že mohu říci, že až na drobné problémy s tím, že jsou kluci prasata (papírky a vůbec jídlo všude) a až na trojici notorických problémistů Němec, Makovský, Astaloš (kteří toho během soustředění naklikovali patrně víc, než za celý předešlý život), proběhlo vše v pořádku.

Doufáme, že to kluky bavilo a zároveň je to fotbalově i lidsky posunulo o kus dál. Těšíme se na další průběh sezony! Trenéři