FK Neratovice-Byškovice - FC Mělník 4:1 (1:1)

19.03.2016 16:46

Druhé jarní kolo nám přichystalo konfrontaci s nedalekým Mělníkem, což je vždy zajímavé derby. My jsme byli postavením v tabulce jasným favoritem, náš podzimní zápas byl ale velmi vyrovnaný a respekt vzbuzoval také první jarní výsledek našeho soupeře, který smetl Mnichovo Hradiště 11:0. My jsme šli do zápasu naopak povzbuzeni vybojovanou výhrou v Čelákovicích. Cestou na umělku jsme se mohli kochat pohledem na krásně připravený trávník hlavního hřiště...

                                    Javůrek

Janatka            Tichý                 Makovský            Jašurek

Fingerhut        Miřatský (36' Kasal)    Ciolek            Strniště (55' Jindřich)

                    Šťovíček (36' Helík)     Sklenář (52' Plaček)

Oproti minulému zápasu se po zranění do základní sestavy vrátil Strny a vůbec poprvé v sezoně v našich barvách nastoupil navrátilec Zdíša, který obsadil post středního záložníka spolu s Mířou, který dnes dostal šanci od začátku utkání. Úvod zápasu zastihl v o trochu lepší pohodě naše hráče, kteří si vytvářeli náznaky šancí zejména díky vynikajícímu výkonu Fingiho, který byl velmi úspěšný v osobních soubojích, k čemuž přidával přesné přihrávky. Po dvou nevyužitých průnicích z pravé strany (a také velké šance soupeře z naší pravé strany, kterou vytěsnil Marťas na roh) chtěl napotřetí vyslat Šťovajze, který sice míč nedostihl, Fingi byl ale po přihrávce dohrán a pískal se přímý kop. K němu se postavil Zdíša a jeho se střela se od břevna odrazila pár centimetrů za brankovou čáru. Po chvilkové nejistotě, zda bude gól platit, jsme mohli slavit. Hned po rozehrávce přišly zmatky v naší obraně, které tak trochu předznamenaly, jak se bude zbytek poločasu vyvíjet. Hned z následující akce jsme totiž nezvládli rozehrávku od obrany a když už to vypadalo, že se štěstím přežijeme, skácel se po zákroku Makoše k zemi jeden z hostujících hráčů a kopala se penalta. Na tu si sice Marťas sáhnul, míč ale vytlačit z brány nedokázal, a tak bylo vyrovnáno. Od této chvíle naše hra na 10 minut zcela upadla do podprůměru, míč lítal ve vzduchu, nebo jsme ho lovili za plotem, nebo dokonce na střeše zimního stadionu... Mělník byl v těchto fázích lepším týmem, ale ani on neměl dostatečnou kvalitu k tomu, aby si vytvořil nějaké vážnější šance. Nám pak patřila až poslední pětiminutovka, kdy Zdíša opět vyzkoušel pozornost brankáře z přímáku a hlavně Šťovajz z pravé strany na hranici ofsajdu netrefil branku. První poločas tak skončil zaslouženou remízou a ani náš třetí poločas v jarní části soutěže žádnou velkou podívanou a gólové hody nepřinesl.

Do druhého poločasu jsme chtěli se změněnou sestavou výrazně přidat na tempu i důrazu, zrychlit hru a donutit soupeře k chybám. To se nám tentokrát povedlo dokonale... Po třech minutách hry jsme totiž předvedli krásnou akci, kterou rozjel ještě na vlastní polovině Zdíša přihrávkou na Kásu. Náš střídající hráč posunul na Urbyho, který neúnavně podporoval útok a od něj putoval míč přesně do běhu střídajícího Helčuse. Jeho zakončení bylo přesné, a tak jsme šli do vedení! Hned o dvě minuty později se nám povedl rychlý brejk podruhé. Tentokrát Helčus vyslal po odvráceném centru ještě z vlastní poloviny našeho druhého rychlíka Sklenyho, jehož zakončení bylo taktéž úspěšné! Dvoubrankový náskok byl pro nás asi až příliš komfortní, a tak se na pár minut opět přeunula aktivita na kopačky soupeře. Naše obrana ale pracovala spolehlivě, a tak největší vzrušení na hřišti znamenaly ostřejší zákroky. Jeden z nich na Ádu byl zbytečně prasácký. Chválíme ale kluky, že se (na rozdíl od mnoha zápasů podzimní části) tentokrát plně koncentrovali na hru a nenechali se ničím rozhodit. Okolo 25. minuty jsme začali předvádět něco, co dosud v našich zápasech k vidění nebylo: zkušeně jsme drželi míč a kombinovali jsme v zadních řadách dobrou minutu (!) v kuse. Bohužel jsme ale nedokázali vystihnout správný moment k přechodu do útoku a vraceli jsme se s míčem neustále zpět k naší brance, což nám na lavičce příliš klidu do duše nevneslo. Vše jsme ale zvládli a přidali jsme navrch ještě 3 pěkné akce. Nejprve náš gól neplatil kvůli ofsajdu, poté Pláča vysunul Fingiho, který na zadní tyč tentokrát netrefil a na závěr předvedl krásnou individuální akci po našem zoufalém odkopu Helčus. Ten si úplně sám poradil se dvěma hráči soupeře, prostřelil gólmana a uzavřel tak naše vítězství na 4:1.

Vyzdvihnout opět musíme defenzivní práci mužstva, která (ač mnohdy vypadá velmi krkolomně) zatím slaví úspěch a 2 obdržené góly ve 2 zápasech jsou její velmi dobrou vizitkou. Nejlepší formě z naší čtveřice se momentálně těší Urby, který je dozadu velmi spolehlivý, výborně podporuje útok, na což jsme na podzimn nebyli zvyklí a hlavně umí odkopávat od brány. :) Naopak rezervy jsme dnes viděli ve výkonu našeho kapitána Ády, který sice jako obvykle zastavoval jeden útok soupeře za druhým, tentokrát ale nepřidal dobrou rozehrávku. Na tom popracujeme. Úplně nové věci přinesl do naší hry Zdíša, který dokázal s míčem pracovat na malý počet doteků a přesně ho rozehrávat. Na to naši ostatní hráči kolikrát nebyli připraveni, a tak to vedlo k nepříjemnostem, ale tohle je rozhodně styl, kterým bychom se rádi prezentovali!

Speciální odstavec si vyhrazuji pro pochvalu našim střídajícím hráčům, kteří všichni do jednoho předvedli výborný výkon. O Helčusovi psát nemusím, dvě branky mluví samy za sebe. Výborně se prezentoval Kása, který na levé straně skvěle pracoval dopředu i dozadu, vybojoval spoustu míčů a když ještě omezí zbytečné ztráty po nepřesné přihrávce, máme se na co těšit. Pláča do našeho výkonu také vnesl čerstvou sílu a dělal obraně soupeře problémy. Mě osobně ale nejvíce nadchnul Víťa uprostřed zálohy, který byl všude, kde být měl, nabízel se a hrál míč rychle (a hlavně přesně!) od nohy.

Nejlepším hráčem zápasu je z našeho týmu Fingi, který byl na své straně neúnavný, vybojoval spoustu míčů a dokázal je i výborně rozehrát nebo postupovat individuálně na branku. Finální fáze se tentokrát úplně nezdařila, každopádně to ale byl výborný výkon!

Zapracovat musíme zejména na tom, aby dobré úseky v naší hře nebyly pouhou shodou příznivých okolností, ale abychom se aktivní, bojovnou a kvalitní hrou dokázali bavit po celou dobu zápasu. Za druhou půli ale dnes palec nahoru!

Branky:

15' 1:0 Ciolek (faul na Fingerhuta)

19' 1:1 soupeř z penalty (mínus bod do statistik pro Makovského)

38' 2:1 Helík (Jašurek)

40' 3:1 Sklenář (Helík)

68' 4:1 Helík (zoufalý odkop Jašurka)