FK Neratovice-Byškovice - FK Říčany 5:2 (4:0)

05.09.2015 14:39

Po úspěšném anglickém týdnu jsme měli ten následující na regeneraci a nasbírání síly do nadcházejících bojů. V dalším zápasy nabitém týdnu nás čekají doma Říčany, v derby venku Mělník a na závěr výlet za těžkým soupeřem do daleké Příbrami. Regenerace se nám příliš nepovedla, jelikož se nám hned v pondělí zranil Makoš a tříslo mu nedovolilo nastoupit. Od pěkného vystoupení v Rakovníku jsme tak v sestavě museli udělat vynucenou změnu.

                                                 Helík

Jindřich                          Janatka            Tichý                    Urban

Fingerhut (42' Jašurek)    Strniště          Škoda (49' Kasal)    Stanislav

                            Němec (65' Šťovíček)    Plaček (36' Miřatský, 62' Brodský)

Na rozdíl od minulých utkání jsme do zápasu vlítli s aktivitou a chutí a povedeným úvodem jsme celé utkání rozhodli v náš prospěch. V prvních minutách šance střídala šanci a zaskočený soupeř nevěděl, kam dřív skočit. Hned v první minutě jsme neproměnili trojitou šanci, když Stanišovu střelu a následné dvě dorážky povyrážel gólman. I nadále se hrálo výhradně na soupeřově polovině, jelikož jsme začali s pohybem, naše příhry byly přesné a hlavně jsme odkopy soupeře zachytávali už na půlicí čáře a míč vůbec k naší bráně nepouštěli. Další tutovku měl v 5. minutě Něma po vynikající práci Pláči, ale vracející se obránce míč vykopl z brány. Radovat jsme se tak mohli v 7. minutě, kdy se po pěkné akci zleva dostal k šanci Pláča, jeho žblabunu levou ale gólman s obtížemi vyrazil pouze před Strnyho, který už se nemýlil. Vedení nás naštěstí neuspokojilo a dál jsme překvapené hosty mačkali a přidali jsme v 10. minutě také další gól - Něma nejprve v rohu vybojoval aut, po jeho rychlé rozehrávce nacentroval a Staniš se pěkně rybičkou položil do míče. 2:0. Až do 15. minuty jsme hráli opravdu velmi dobře a mohli jsme přidat i další góly, potom jsme ale začali vytvářet zbytečnosti v rozehrávce a hra se začala vyrovnávat. Začalo to hrůznou rozehrávkou našeho trestňáku na půli soupeře, kterou musel v důsledku hasit až Strny riskantním skluzem ve vlastním vápně. Soupeř jako by vycítil šanci a začalo se bojovat o každý míč. Hrálo se většinou v autu, nebo v našem rohu, žádné šance z toho ale nebyly. Až po soupeřově nepovedeném trestňáku se naopak nám povedl brejk a zásluhou Němy to bylo 3:0. To nám ještě na chvíli vlilo krev do žil a vytvořili jsme si další dvě dobré šance (Staniš nad a Pláča v situaci 2 na 1 nedosáhl na přihrávku), potom ovšem přišel okamžik zlomový pro další vývoj zápasu - soupeř ve 26. minutě vystřídal, přeskupil řady a na plac poslal velmi robustního útočníka. Od této chvíle až do konce zápasu měli hosté více ze hry, naštěstí náš náskok byl komfortní. Říčany se na nás namáčkly a my jsme nebyli schopni dostat míč do souvislejší kombinace. Když už se to povedlo, jednalo se o kombinaci stoperů kdesi u našeho vápna. A tak se hra přesunula výhradně na naší polovinu. Ovšem naše obrana pracovala spolehlivě a pro soupeře z toho nebyla žádná šance. Až v poslední minutě poločasu šel hostující útočník po další z našich ztrát sám na Ádu. Náš stoper ovšem skvěle tělem zasáhl a Helčus si mohl dojít pro míč a založit rychlý brejk, na jehož konci byl opět Něma s rozhodujícím gólem. 4:0.

 

I druhou půli jsme ještě začali poměrně dobře a nějaké 3 minuty se drželi v útoku, potom se ovšem ke brejku dostal soupeř a když už se Víťa stihnul výborně vrátit a vypadalo to, že je nebezpečí zažehnáno, vyrobil za šestnáctkou zbytečný faul (zde hrála roli nezkušenost, to se stane). Ten rozehrál jeden z hráčů soupeře přesně do míst, kam Helčus nedosáhne, a tak bylo sníženo. V dalších chvílích si soupeř vytvořil tlak a do našeho vápna začaly létat balony. S nimi si naštěstí naše obrana poradila a vyslali jsme Němu do dalšího z brejků, který už podruhé v zápase zastavil obránce na brankové čáře. Hned vzápětí jsme se ale znovu ocitli pod tlakem a vynikající zákrok musel předvést Helčus, aby nás zachránil od dalšího gólu. Až snad po 5 minutách obléhání naší branky jsme se konečně osvobodili a náš útok zakončil Staniš pěknou střelou, kterou musel gólman vyrazit. K následnému rohu se postavil opět náš střelec a k překvapení všech přímo skóroval. 5:1. Gól nás opět nabudil a následná pětiminutovka patřila našim barvám - potlesk tribun si vysloužil opět Staniš, který zabojoval o zdánlivě ztracený balon. Tak by to mělo být ode všech! Náš elán ovšem opět uzemnilo snížení soupeře, který se dostal k dalšímu rychlému brejku a střela z levé strany zapadla přesně k vzdálenější tyči. V závěru ještě musel předvést jeden fantastický zákrok Helčus po střele z blízka, k vidění byla také soupeřova série rohů a další tlak a také naše dva nebezpečné brejky. Gól ale už nepadl, a tak jsme mohli oslavit už čtvrté vítězství!

 

Celkové dojmy ze zápasu:

- Zatím oboustranně nejkvalitnější utkání sezony. Jak my, tak soupeř předvedl pěkné akce i individuální výkony a divákům se fotbal konečně mohl líbit. I klukům zápas určitě mnoho dobrého přinesl a doufáme, že kluci zužitkují nabyté zkušenosti v dalších utkáních.

- Trochu nám vázla organizace v obranné fázi - stávalo se, že i když nás teoreticky bránil dostatečný počet, stáli jsme tak nešikovně, že jsme si nedokázali pomoct. Ve druhé půli jsme se k brejkům dostávali jen minimálně a zisky míčů z naší strany prakticky neexistovaly.

- Ve druhé půli jako by nám odešla fyzička...popracujeme :)

- Největší pochvala dnes pro Pláču, Janise (první zápas v základní sestavě) a Strnyho.

- Více jsme naopak vesměs čekali od našich střídajících hráčů, kteří dnes bohužel neznamenali oživení hry.

 

Góly:

7' 1:0 Strny (Pláča)

10' 2:0 Staniš (Něma)

22' 3:0 Něma (Staniš)

35' 4:0 Něma (Staniš)

38' 4:1 soupeř z trestňáku

49' 5:1 Staniš (-)

57' 5:2 soupeř po brejku